Hadj 2018 3/3

Hoesna Sabajo werkzaam bij het secretariaat op de Vrije Universiteit.

Na Mina gingen we naar Mekka om nog een weekje bij te komen in een luxehotel met de heerlijkste toetjes. Tijdens deze week mag je je tijd zelf indelen. Je kon de hele dag gaan shoppen in de vele winkelcentra of je kon (geestelijke) bonuspunten scoren door dagelijks de Al Haram moskee te bezoeken en zo veel mogelijk extra tawaf (zeven keer om de Ka’aba heen lopen terwijl je bidt of koran reciteert) te. Toen ik in Mekka aankwam, was ik diep teleurgesteld omdat de energie daar niet liefdevol was, zoals in Medina. In Mekka was er een energie met kracht, ook heel indrukwekkend en mooi, maar mijn favoriet blijft toch Medina met haar liefdevolle en hartverwarmende energie.

Mijn kamergenotes en ik hadden het geluk dat onze kamer uitkeek op de moskee al Haram en dus ook op de Ka’aba. Vaak genoeg stond ik met mijn neus gedrukt tegen het raam (alsof ik het dan beter zou zien) en kneep ik mezelf in de arm om er zeker van te zijn dat ik niet droomde. Zo indrukwekkend en imponerend was het zicht op die miljoenen mensen die allemaal een doel hadden, namelijk hun god vol overgave en liefde aanbidden.
Miljoenen mensen komen vanuit de hele wereld naar deze ene plek. Zo veel moeite hebben ze gedaan, zoveel hordes hebben ze overwonnen om hier te geraken. Hun blijdschap en dankbaarheid om hier aanwezig te mogen zijn, is duidelijk zichtbaar op hun gezichten.

Ze zeggen dat je tijdens hadj de hel én de hemel ziet. Ik ben heel dankbaar dat ik deze combinatie heb mogen ervaren, omdat het me menselijker en bewuster van het innerlijke heeft gemaakt. We zijn zo bezig met wereldse aangelegenheden dat we vergeten dat we ook een geestelijk gedeelte bezitten die ook voeding nodig heeft, net zoals we dagelijks ons lichaam voeden.

hadj

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s